Γνωσιολόγιο

Γνωσιολόγιο

Ενημερωτική ιστοσελίδα για τη φιλοσοφία, μεταφυσική, τη ζωή, λογική και το σύμπαν, την υγεία και τις επιστήμες. Οι Ανυπόδητοι ταξιδεύουν μαζί σας στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.

URL Ιστότοπου: http://www.gnosiologio.gr

Η ενδοαορτική αντλία (IABP) εφευρέθηκε από τον Καθηγητή ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟ.

Πρόκειται περί ενός αεροθαλάμου πάνω σε καθετήρα, ο οποίος εισάγεται στη κατιούσα αορτή και με τη περιοδική διάταση του ( ‘φουσκώνει’ με αέριο που του δίνει η αντλία, δηλαδή, το μηχάνημα που είναι έξω από το σώμα του ασθενούς ) κατά τη διαστολική φάση της καρδιακής λειτουργίας προωθεί το αίμα προς τα περιφερικά όργανα ( στη διαστολική φάση της καρδιακής λειτουργίας η αορτική βαλβίδα της καρδιάς είναι κλειστή . Αορτική βαλβίδα= η βαλβίδα από την οποία εξωθείται-ρέει το αίμα στο μεγάλο αγγείο την αορτή που αρδεύει όλα τα όργανα του σώματος )

Άρα η άρδευση των οργάνων του σώματος γίνεται:

Πρώτον από την καρδιακή παροχή, η οποία όμως δεν επαρκεί και

Δεύτερον από την ενδοαορτική αντλία, η οποία συμπληρώνει ενδιαμέσως την άρδευση των οργάνων και με αυτό τον τρόπο ο ασθενής συντηρείται από πλευράς παροχής αίματος στα όργανα του, μέχρι να λειτουργήσει ξανά επαρκώς η καρδιά από μόνη της.

Η ενδοαορτική αντλία χρησιμοποιείται:

·      Στο καρδιογενές shock μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου

·      Σε μετεγχειρητικές καταστάσεις όταν η καρδιά δεν επανέρχεται με ικανοποιητική καρδιακή παροχή

·      Και σε άλλες καταστάσεις καρδιακών ανεπαρκειών

Το μηχάνημα αυτό υπάρχει σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και ιδιαίτερα αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού των χειρουργείων όπου διενεργούνται καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Η ενδοαορτική αντλία έχει σώσει τη ζωή πολλών αρρώστων και υπολογίζεται ότι οι εφαρμογές της υπερβαίνουν τις 100.000 ανά έτος παγκόσμια.

Ο γράφων ( ιατρός Αντ. Γούλιαρης ) πιστεύει ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει τιμήσει επαρκώς και με γενναιότητα τον Καθηγητή Μουλόπουλο για την εφεύρεση του αυτή, δεδομένου ότι εκατομμύρια ασθενείς μέχρι σήμερα ευεργετήθηκαν και θα ευεργετηθούν και στο μέλλον από αυτή τη μοναδική και σπουδαία εφεύρεση.  

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΑΡΤΙΚΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ

Ο Σπύρος Μουλόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποίαν και αναγορεύθηκε Αριστούχος Διδάκτωρ.

Διαδοχικά υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας από βοηθός έως Τακτικός Καθηγητής. Επίσης, διετέλεσε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθ’ όλο το διάστημα της πανεπιστημιακής θητείας του (μεγαλύτερο των σαράντα ετών) εκπαίδευσε γενεές φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων ιατρών, διδάσκων καθημερινά επί ώρες και νοσήλευσε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Διετέλεσε:

·      Πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας

·      Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης

·      Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

·      Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα

Ο Καθηγητής Μουλόπουλος χρημάτισε Πρόεδρος πολλών επιστημονικών εταιρειών, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Έχει γράψει κεφάλαια σε 7 ξενόγλωσσα συγγράμματα και εξέδωσε 7 μόνο-συγγραφικά βιβλία, εκ των οποίων ένα εκδόθηκε στις ΗΠΑ και ένα άλλο στην Αγγλία. Το σύγγραμμα «Θεραπευτική Εσωτερικών Νόσων» κυκλοφόρησε το 2017 σε δέκατη έκδοση.

Έχει δημοσιεύσει επίσης πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Ενα απο τα μεγαλύτερα προσόντα του Καθηγητού Μουλόπουλου, αναντίρρητα, είναι η σπανία έφεσή του και η σπουδαία προσφορά του στον ερευνητικό ιατρικό τομέα:

·      Εργαζόμενος με δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα, διενήργησε την πρώτη στεφανιαιογραφία παγκόσμια, ένα χρόνο προτού να επιχειρηθεί αυτή στις ΗΠΑ

·      Εργαζόμενος εν συνεχεία στις ΗΠΑ, στην Cleveland Clinic και στο Πανεπιστήμιο της Utah, ασχολήθηκε με την έρευνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των τελικών σταδίων των καρδιοπαθειών

·      Βασικό, διεθνώς επίτευγμά του είναι Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΑΟΡΤΙΚΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ

·      Επινόησε πολλές άλλες μεθόδους υποβοήθησης της πάσχουσας και ανεπαρκούς καρδιάς

·      Επινόησε τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μπορεί να τοποθετηθούν χωρίς εγχείρηση

·      Εγκατέστησε την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παθολογικών νοσημάτων

·      Εγκατέστησε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

·      Εγκατέστησε την πρώτη Μονάδα Συνεχούς Επιτηρήσεως, εφόσον δημιούργησε το πρότυπο της νοσοκομειακής νοσηλείας των 5 βαθμίδων ( ημερήσια νοσηλεία, κοινές κλίνες, συνεχής επιτήρηση, αυξημένη φροντίδα και εντατική θεραπεία ) η οποία τώρα αρχίζει να καθιερώνεται σε πρωτοποριακά Κέντρα του εξωτερικού.

Για την ερευνητική του δραστηριότητα έτυχε διαφόρων διεθνών διακρίσεων, σημαντικότερη των οποίων είναι η ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορος Επιστημών του Πανεπιστημίου της Utah. Είναι ο μόνος Έλληνας ιατρός που έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Εξελέγη  επίσης επίτιμο μέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.

Η αγάπη φαίνεται ότι είναι μια σύμφυτη ιδιότητα του νου που βοηθάει τον άνθρωπο στο «επί πλέον».

Η αγάπη έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται από αυτόν με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

Οι βασικές αρχές και το νόημα της διδασκαλίας του Κρισναμούρτι

 Ο Κρισναμούρτι δεν ήθελε να αναπτύξει μια νέα φιλοσοφική σχολή ή να δημιουργήσει μία νέα θρησκεία.

Ο Τζίντου Κρισναμούρτι γεννήθηκε στις 11 Μαϊου 1895 στο Μαντανάπαλι της επαρχίας του Μαντράς της νότιας Ινδίας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ότι επέρχεται το τέλος της ζωής τους σκέπτονται και αποφασίζουν τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει εάν έχουν τη χρονική εκείνη στιγμή τη διαπιστευμένη νομική δυνατότητα να πράξουν την άλφα ή βήτα πράξη.

Η ζωή του ανθρώπου καθορίζεται και μορφοποιείται από τα συμβαίνοντα το χρονικό διάστημα που ξεκινά από τη γέννηση του και τελειώνει με το θάνατο του.

                facebook    youtube

  1. ειδησεις τωρα
  2. δημοφιλη νεα

Οι νεράιδες του Σίσυφου του Αντώνη Γούλιαρη

Παρεχόμενες Υπηρεσίες e medial

Το Ιατρείο λειτουργεί ως ιατρείο αμιγώς παθολογικό σε όλο το φάσμα της Εσωτερικής Παθολογίας (INTERNAL MEDICINE).

Γράμμου 70, Μαρούσι

210 6120004

Στείλτε μας μήνυμα

Ημερολογιο

« Μάιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Facebook